Służby sprawdzały jak sprzedawane są żywe ryby
Policjanci wspólnie z innymi służbami prowadzili kontrole na targowisku oraz sklepach w Radziejowie. Sprawdzali jak postępuje się z żywymi rybami oferowanymi do sprzedaży.
W przedświątecznej gorączce zakupów radziejowscy dzielnicowi oraz pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej sprawdzili miejscowe targowisko i sklepy. Skupili się na tym, jak transportowane i przechowywane są żywe ryby. Sprawdzano, w jakim są stanie, czy nie pochodzą od kłusowników i w jaki sposób są sprzedawane.
W trakcie działań skontrolowano kilka takich stoisk. Nigdzie nie stwierdzono żadnych uchybień. Ryby przechowywane były w zbiornikach z wodą i nic nie zagrażało ich dobrostanowi.
Autor: asp. szt. Marcin Krasucki
Publikacja: podinsp. Monika Chlebicz